PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

De evenementencommissie heeft in het voorjaar van 2017 een lezing van Erna Charbon over Symboliek in de 17e eeuwse Hollandse schilderkunst verzorgd. Alle deelnemers waren daar enthousiast over.

Erna Charbon

In het najaar van 2017 zijn er 4 cursusavonden geweest over Moderne Kunst.

Ook in het najaar van 2018 organiseert de evenementencommissie weer een cursus Kunstgeschiedenis en wel over de Haagse School. Op verzoek van een aantal mensen is de cursus, die gegeven wordt door Erna Charbon, nu verplaatst naar de middag en wel op maandag 15, 22 en 29 oktober 2018. De cursus wordt gehouden in ‘t Tejaterke in de Natuurzaal.

 

Wat is de Haagse School?

Haagse School is een verzamelnaam voor een groep schilders die tussen ongeveer 1860 en 1890 in en rondom Den Haag werkten. Zij lieten zich inspireren door het weidse Hollandse landschap met haar dreigende wolkenpartijen en snel wisselend licht én het alledaagse leven van boeren en vissers.
Evenals de Impressionisten in Frankrijk keerden de schilders van de Haagse School zich af van de klassieke kunstopleidingen waar onderwerpen geïdealiseerd dienden te worden weergegeven. Zij wilden op een meer realistische manier het gewone leven schilderen.Haagse School 1
Ze werden geïnspireerd door de kunstenaars van de School van Barbizon, een groep schilders die in het midden van de 19de eeuw schilderden in de vrije natuur (schilderen en plein-air) met als vaste uitvalsbasis het plaatsje Barbizon ten Zuiden van Parijs. Het zonder idealisering weergeven van de natuur door observatie ter plaatse, betekende een revolutie in de landschapschilderkunst waarbij de weergave van licht en atmosfeer van groot belang was.
In eerste instantie was het kleurgebruik van de Haagse School kunstenaars tamelijk somber, zij werden daarom ook wel “de meesters van het grijs” genoemd. Later ondergingen zij de invloed van het Franse impressionisme: het kleurgebruik werd lichter en helderder en hun verftoets losser. Bekende kunstenaars van de Haagse school zijn oa. Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, de gebroeders Maris, Jozef Israëls.

Waar en wanneer is het? Hoe in te schrijven?

In drie bijeenkomsten bekijken we de ontwikkeling van de landschapskunst en het ontstaan van de Haagse School, de levens en werken van een aantal kunstenaars passeren de revue. Een boeiende reeks!!
De bijeenkomsten zijn ‘s maandags van 14.00 tot 15.30 uur in de Natuurzaal van ’t Tejaterke en de kosten voor de 3 bijeenkomsten op 15, 22 en 29 oktober zijn € 30,00 per persoon. Het inschrijfformulier vindt u hier..
Inschrijven kan vanaf 4 augustus tot en met 28 september 2018, maar wees er snel bij want VOL is VOL. De incassodatum is 15 oktober 2018.

 

 

KrantenjongenHet Laatste Nieuws 

KalenderblaadjeJaarkalender

Ideeenbus

Foto's van onze activiteiten
vindt u door te kiezen uit:
Evenementen of Reizen