PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Busdagtocht naar STRÉPY (België)

Datum
zondag 17 oktober 2021 08:30 - 21:00
Telefoon
Mw. Ria van de Ven 0499-391623

Deze busdagtocht gaat naar STRÉPY (België) met boottocht door historisch kanaal CANAL DU CENTRE, met daarbij een boottocht- passage sluis- hydraulische scheepslift.  Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Inschrijving gesloten!!
Zondag 17 oktober 2021, vertrek vanaf parkeerplaats den Ekker om 08.30 uur
Mw. Ria van de Ven 0499-391623

Voorwaarde voor deelname is dat u tegen corona gevaccineerd bent.

Het traject van het kanaal veranderde het leven in de dorpen die het doorkruist, want vaak werden de dorpen in tweeën gesplitst. Deze bijzondere PVGE-dagtocht voert naar de bestemming Strépy in België. Strepy ligt te midden van het fraaie landschap van de Henegouwen waar u iets bijzonders zult aanschouwen, de scheepslift, zo uniek dat dit complex van bouwwerken erkend werd als internationaal uitzonderlijk en door de UNESCO in 1998 werd opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Mensheid. U gaat zien hoe schepen in het Canal du Centre over een hoogteverschil van 66 meter worden verplaatst: hoe het vroeger ging en hoe nu.
Met de ontwikkeling van de industriële activiteiten van de regio, die voornamelijk verband houden met steenkool, stelde zich uiteraard het probleem van het vervoer van de koopwaar. Tussen het Kanaal Charleroi -Brussel en dat van Bergen naar Condé, waren de hellingen te aanzienlijk om efficiënt sluizen te kunnen installeren. De vier hydraulische liften voor boten die gegroepeerd zijn op een kort segment van het historisch Centrumkanaal, vormen uiterst hoogwaardige industriële monumenten. Met het kanaal zelf en de daarmee verbonden structuren bieden ze een opmerkelijk goed bewaard en volledig industrieel voorbeeld van het einde van de 19e eeuw. Er werden in die tijd en in het begin van de 20e eeuw acht hydraulische bootliften gebouwd, de vier liften van het Centrumkanaal zijn de enige ter wereld die nog origineel zijn. De liften werden gebouwd tussen 1888 en 1917 en bieden de mogelijkheid om een totaal niveauverschil van 66 meter te overbruggen op het Centrumkanaal dankzij één energiebron: water! Bij deze oude techniek werkte dat met acht opeenvolgende waterbakken met schepen waarvan vier omhoog werden getrokken door de vier andere bakken die omlaaggingen. Dat kost amper energie.

Vanaf 2002 gaat het met een hydraulische lift van 102 x 135 meter die 73 meter verticaal omlaaggaat door een betonnen contragewicht. Indrukwekkend om te zien. Het mooie is, dat u dit ook zelf gaat ervaren via een boottocht op het historische kanaal, dat als een soort aquaduct in het landschap is aangelegd.
U maakt dan de sluispassage mee en ook de hydraulische scheepslift. Ondertussen geniet u van de vergezichten over het Henegouws plateau.

Reisprogramma
We vertrekken ‘s morgens om 8.30 uur vanaf parkeerplaats den Ekker en rijden rechtstreeks naar Waterloo, waar we een korte stop (fotomoment) maken bij het Memoriaal van Waterloo 1815. De heuvel met de leeuw is vanuit de verre omtrek te aanschouwen. Onderweg maken we een pauzestop
met koffie/thee en een lekkere koek.
Als we aan zijn gekomen in Strépy-Thieu wordt u ontvangen door het vriendelijke personeel, u gaat een film bekijken over het ontstaan van de scheepsliften. Hierna staat er een lunch voor u klaar, bestaande uit een kop soep, drie belegde broodjes en twee kopjes koffie of thee. Na de lunch gaan we aan boord van de boot voor een bijzondere vaartocht op het historisch kanaal met passage van een sluis en een hydraulische scheepslift.
Teruggekomen bij de bus rijden we weer terug richting Nederland; onderweg stoppen we nog voor een goed verzorgd driegangendiner.

Verwachte thuiskomst: 21.00 uur

Reissom
De prijs van deze dagtocht bedraagt: € 83,00 p.p.
Hierbij is inbegrepen: de reis per luxe touringcar met ervaren chauffeur, 1x koffie/thee met koek in de bus, film over het ontstaan van de scheepsliften, lunch met 2 kopjes koffie/ thee, boottocht op het historisch Canal du Centre met passage van een sluis en hydraulische scheepslift en een driegangendiner.

Niet bij de reissom inbegrepen: annulerings- en/of reisverzekering (u dient dit zelf te regelen), persoonlijke uitgaven, dranken en niet genoemde extra’s bij de maaltijd.

Wilt u meer weten over deze tocht?
Wendt u zich dan tot degene die deze tocht heeft georganiseerd: Mevr. Ria van de Ven, tel. 0499 -391623, e-mail: riavandeven@onsbrabantnet.nl.
Aanmelden: via groene knop 'Inschrijven' rechtsbovenin

 
 

Powered by iCagenda

KrantenjongenHet Laatste Nieuws 

KalenderblaadjeJaarkalender

IdeeenbusHebt u een goed idee?

Foto's van onze activiteiten
vindt u door te kiezen uit:
Evenementen of Reizen