PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

5-daagse busreis NEDERLAND - RIJS - FRIESLAND

Datum
maandag 4 oktober 2021 00:00
Telefoon
Mevr. An Kooijmans, tel. 0499-396357

Van 4 t/m 8 oktober 2021
Het maximale deelnemersaantal is inmiddels bereikt. Het is daarom niet meer mogelijk voor deze reis in te schrijven


Een 5-daagse vakantie in rustig tempo en met veel pauzemomenten en één standplaats voor ook de oudere leden van de PVGE.

Friesland heeft van oorsprong een uitgesproken agrarisch karakter. De provincie staat vooral bekend vanwege de veeteelt en de daarmee verbonden zuivelindustrie. Maar ook toeristisch gezien is de provincie in trek. Het vaderland, in het Fries “It Heitelan”, is voor de Friezen een veel gebruikte term om de provincie Friesland aan te duiden. Natuurlijk kent u de bekende Friese Elfsteden, die ieder over een rijke historie beschikken. Maar ook de minder bekende steden en talloze kleine dorpjes zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.
Rijs ligt ten zuidoosten van Stavoren en Bakhuizen en aan de noordoostkant van het Rijsterbos vlakbij het IJsselmeer. In de 19e en 20e eeuw groeide de plaats door ontginning uit van buurtschap tot een dorp. Het was voor die tijd niet meer dan een kleine buurt onder Bakhuizen. Markant onderdeel van Rijs was Huize Rijs dat in 1937 werd gesloopt. Rond dit huis nam na 1850 de bebouwing toe. Er verrezen enkele villa's, een hotel en woonhuizen. Een van de kenmerkendste villa's die nog bestaat is het in 1912 gebouwde Mooi Gaasterland. Naast deze villa staat sinds 1947 een kapelletje van de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilige Hart. Deze vonden hun oorsprong in 1882 in Issoudun te Frankrijk. Het hoofdklooster voor Nederland staat in Tilburg.

Reisprogramma:
Dag 1 Heenreis: Vanaf Best rijden we rechtstreeks naar ons lunchadres in de Noordoostpolder waar u een koffietafel aangeboden krijgt. Na de lunch rijden we naar de Friese plaats Noordwolde waar we het vlechtmuseum bezoeken. In de oude Rijksrietvlechtschool is het nationale vlechtmuseum gevestigd. De voormalige opleiding voor vlechtambacht maakte van Noordwolde het vlechtdorp van Nederland. Nationale en internationale leerlingen kwamen naar Noordwolde om het bijzondere ambacht te leren. Doordat ouders hun kinderen een beter bestaan wilde geven dan de vlechtindustrie kon bieden, nam het aantal leerlingen af. In 1969 kwam een einde aan de school. Nadat we dit leuke museum hebben bezocht rijden we naar ons hotel in Rijs. Na de kamerverdeling volgt het diner.

Dag 2 De tocht der tochten: Vandaag rijden we met een gids een gedeelte van de Friese Elfstedentocht per touringcar. Al heel lang geldt het als een bijzonder sportieve prestatie om op één dag schaatsend alle elf Friese steden aan te doen: een afstand van bijna 200 kilometer. De hoofdstad van Fryslân, is vanouds de start- en finishplaats en de deelnemers rijden vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer Leeuwarden. Met onze touringcar starten we in Leeuwarden. Onderweg maken we een pauzestop, na de stop gaat de tour verder en in Hindelopen krijgt u gelegenheid om wat te eten. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het schaatsmuseum. Na het bezoek aan Hindelopen gaat de tour weer verder. Voorts staat ook een bezoek aan het Jopie Huisman museum in Workum op het programma. Onze gids vertelt honderduit over de tocht der tochten. Na deze mooie route rijden weer terug naar ons hotel.

Dag 3 Kathedraal van stoom en kruidenkaas: In de voormiddag bezoeken we het Woudagemaal. Dit gemaal wat nog steeds in werking is, is het grootste stoomgemaal wat er ooit gebouwd werd. De oplevering van het gebouw was in 1920. Het gemaal levert een grote bijdrage om te voorkomen dat het Friese land overstroomt bij hevige regenval. Aan hand van een 2D film en een rondleiding komt u meer te weten over dit bijzondere bouwwerk, wat gezien wordt als het hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde. ’s Middags bezoeken we Kaasboerderij de Stelp. Net buiten het prachtige brinkdorp Oldeberkoop in Zuidoost Friesland ligt een statige kop-romp boerderij uit 1882. Hier is Kaasboerderij de Stelp gevestigd, waar dagelijks 80 koeien worden gemolken. Van de melk worden wel 13 soorten kruidenkaas gemaakt. Na een ingrijpende verbouwing werd in 2009 een hele nieuwe boerderijwinkel, ontvangst- en educatieruimte geopend. Hier is het heerlijk zitten tijdens de koffie met verse boerenkwarktaart. Daarna krijgen we een compleet beeld van wat er zoal op een kaasboerderij gebeurt zoals het melken van de koeien met een ROBOT wat u in alle rust kunt bekijken. Uiteraard zien we ook de kaasmakerij. Als afsluiting krijgt u een lekker glaasje sap en gaan we diverse soorten kruidenkaas proeven. Natuurlijk mag u lekker in de boerderijwinkel rondsnuffelen. Na dit bezoek gaan we terug naar ons hotel in Rijs.

Dag 4 Stad van Bonifatius en boottocht door het nationaalpark Lauwersmeer: Deze morgen maken we een prachtige boottocht van ongeveer 2,5 uur door het nationaalpark Lauwersmeer. De vaarroute voert langs kleine eilandjes, groot open water, rietkragen, wilde paarden die soms tot aan hun buik in het water staan, Schotse Hooglanders, prachtige natuur, vergezichten en soms zijn er zeearenden te zien. Onderweg geeft de schipper u uitleg over hetgeen wat u ziet. Tijdens de vaartocht genieten we van een lekkere kop soep, een broodje kroket en een kopje koffie/thee/melk of karnemelk. Na de boottocht bezoeken we Dokkum. De geschiedenis van Dokkum begint in het jaar 754 met een roofmoord op de missionaris Bonifatius en zijn metgezellen. Het is niet echt een fraai begin maar wel een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven. Dokkum heeft als 4e stad in Friesland stadsrechten ontvangen en is één van de elf steden. In vroegere jaren lag de stad in open verbinding met de zee, het Dokkumergrootdiep. In de 16e eeuw vestigde de Friese Admiraliteit zich in Dokkum. Vanuit hier werden allerlei zaken voor de beveiliging van de handelsvaart en oorlogvoering met Spanje op zee geregeld. Dokkum was van groot strategisch belang, wat ook blijkt uit de aanleg van de stadswallen in de jaren 1581-1582. Diverse voorname gebouwen in de oude binnenstad, met een monumentale status, getuigen aan de vroegere periode. U ziet onder andere het stadhuis, de boterwaag, de Bonifatiuskerk en het admiraliteitshuis. Dokkum geniet ook enige bekendheid dankzij Fedde Sonnema die er zijn destilleerderij en likeurstokerij begon. Tegenwoordig nog steeds bekend van Sonnema Berenburg. De oude fabriek staat nog steeds in Dokkum. Het pleintje voor de voormalige fabriek, het Sonnemapleintje, is vernoemd naar de oprichter. De berenburg wordt inmiddels in Bolsward gestookt.

Dag 5 Museum More & Huiswaarts: Na het ontbijt nemen we afscheid van het vriendelijke personeel van het hotel Gaasterland. Zodra de bagage weer in de touringcar is geplaatst, rijden we naar Ruurlo waar we een bezoek brengen aan het kasteel met museum. Museum MORE | Kasteel Ruurlo is gevestigd in een historisch en prachtig kasteel uit de 14e eeuw. Een passende locatie voor het werk en leven van de koele grootmeester Carel Willink. Kasteel Ruurlo kent een lange geschiedenis en wordt voor het eerst in 1326 genoemd. Het huidige gebouw stamt uit de 16e eeuw. In Kasteel Ruurlo staat het werk en leven van weergaloze schilder Carel Willink centraal. Deze monumentale locatie biedt een passend decor voor het werk van de meester. De mix van de kunst, historie, architectuur en de prachtige natuur, maken een bezoek aan het kasteel meer dan waard. Na dit bezoek rijden we naar ons dineradres. Deze mooie reis door Friesland besluiten we met een heerlijk diner.

Hotel Gaasterland ***
Het hotel ligt aan de rand van het eeuwenoude Rijsterbos, niet ver van het IJsselmeer. Een ideale locatie voor een onbezorgde vakantie. Het hotel beschikt over ruime kamers voorzien van toilet, douche, televisie en telefoon. Een goede nachtrust telt mee voor een geslaagd verblijf, daarom heeft men extra aandacht besteed aan het ligcomfort van de bedden. Iedere ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. Het diner is eveneens in buffetvorm m.u.v. de soep. Verder is het hotel voorzien van lift, receptie, bowlingbaan, biljart, gezellige bar met terras en Wi-Fi.

Reissom: € 526,00 p.p. Bij 35 deelnemers gaat de reis door.
Toeslag 1 - persoonskamer € 34,00 p.p. (12 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen:
De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco, de verzorging op basis van halfpension met zowel ontbijt als diner in buffetvorm m.u.v. de soep, alle kamers met toilet, douche, televisie en telefoon, de excursies (inclusief de genoemde entrees), gratis Wi-Fi, koffie/thee in het hotel tijdens gehele verblijf gratis (zelfbediening), één avond mogelijkheid om te bowlen, koffietafel dag 1, entree vlechtmuseum, gids tijdens de Elfstedentocht met onze eigen touringcar, entree Schaatsmuseum, entree Jopie Huisman museum, entree met rondleiding Woudagemaal, bezoek kaasboerderij met koffie, kwarktaart, excursie en proeverij, boottocht nationaalpark Lauwersmeer met lunch aan boord, entree Museum MORE | Kasteel Ruurlo, het afscheidsdiner, alle taxen, calamiteitenfonds, reserveringskosten, de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider

Niet bij de reissom inbegrepen: annulerings- en/of reisverzekering (u dient zelf een annulerings- en/of reisverzekering te regelen). Persoonlijke uitgaven en niet genoemde extra’s bij de maaltijd, dranken.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Mevr. An Kooijmans, Telefoon 0499-396357
Om in te schrijven gebruikt u de groene knop 'Inschrijven' rechtsbovenin.
U kunt zich opgeven tot uiterlijk 1 juli 2021

 
 

Powered by iCagenda

KrantenjongenHet Laatste Nieuws 

KalenderblaadjeJaarkalender

IdeeenbusHebt u een goed idee?

Foto's van onze activiteiten
vindt u door te kiezen uit:
Evenementen of Reizen