PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

5-daagse busreis Noord-Holland, Bergen aan Zee

Datum
maandag 23 september 2019 00:00
Telefoon
Gerdie van Daal, tel. 0499-373231

5–daagse reis binnen Nederland naar Noord-Holland, Bergen aan Zee xVAN 23 T/M 27 SEPTEMBER 2019
Inschrijven voor 1 augustus, maar, hoe eerder hoe beter.

De rijke geschiedenis van Noord-Holland heeft tot de dag van vandaag haar sporen in de Noord-Hollandse dorpen en steden achtergelaten. Vissersplaatsjes als Volendam, Edam, en Medemblik, toen nog liggend aan de open zee, ademen in het hart nog altijd de sfeer van de tijd uit dat het IJsselmeer nog de Zuiderzee was. Deze steden en dorpen staan ook wel bekend als de "Gouden driehoek". In de steden Hoorn en Enkhuizen kan nog steeds het spoor gevolgd worden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De vele gebouwen en standbeelden die her en der verspreid staan herinneren aan de tijd dat de VOC in de 17e eeuw haar hoogtij vierde. Behalve de plaatsen rond de voormalige Zuiderzee zijn historische steden als Naarden, Alkmaar en Haarlem een bezoek zeker waard. Al deze steden hebben een eigen karakter die haar oorsprong vindt in de Gouden Eeuw.

Bergen aan Zee heeft ca. 380 inwoners. Het dorp is vrij jong, het ontstond in 1906 door een visie van burgemeester Jacob van Reenen. In de duinen waren al wel een aantal woningen en boerenbedrijven. Deel van de bewoning werd Bergen Binnen genoemd, aan de binnenkant van de duinen bij Bergen en een andere deel werd al Bergen aan Zee genoemd. Meer naar de kust des te minder woningen en des te minder landbouw. Hij voorzag dat er meer landbouw in de duinen zou kunnen plaatsvinden. Ook de burgemeestersvrouw spande zich in voor de ontwikkeling van de badplaats. Zij publiceerde in 1904 een boek waarin zij de aantrekkelijkheid van Bergen beschreef. In 1905 werd een karrenspoor door het Berger Bos en de duinen vervangen voor een verharde toegangsweg. Een lid van de familie Zeiler uit Baarn zag wel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de horeca. Zo ontstond door particulier initiatief in 1906 een geheel nieuw dorp. Op 28 juli 1906 werd de eerste steen gelegd van Café Prins Maurits, welke enige jaren later als Hotel Restaurant Café Prins Maurits geëxploiteerd werd, het eerste hotel van Bergen aan Zee was een feit. De burgemeester zorgde ervoor dat in 1909 de tramlijn van Bergen werd doorgetrokken naar Bergen aan Zee. In 2006 vierde men uitgebreid het 100-jarig bestaan van het dorp. Bergen aan Zee is uitgegroeid tot een echte badplaats, waar niet alleen wordt gebaad maar het is ook bij surfers en catamaranzeilers een geliefde plaats. In de badplaats zijn middelgrote en kleine hotels, appartementen en pensions gevestigd. Een andere grote attractie is het Zeeaquarium van Bergen aan Zee, dat een beeld geeft van zeebewoners in en uit Nederland en de rest van de wereld.

Hotel Meyer
Al sinds 1969 is Hotel Meyer een gerenommeerd en gastvrij hotel van de familie Meyer in Bergen aan Zee. Gunstig gelegen op slechts 100 meter afstand van zowel zee en strand als ook bos en duin. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, toilet, telefoon, televisie, Wi-Fi en kluisje. Het hotel beschikt over een lift, receptie, een bar en een gezellig terras. In het gemoedelijke restaurant genieten we ’s morgens van een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds van een 3-gangen diner.

Reisprogramma:
Dag 1: Vertrek uit Best. We reizen rechtstreeks naar ons koffieadres voor een lekker kopje koffie/thee met gebak. Vervolgens rijden we door naar Edam waar we een ruime stop maken. Hier heeft u alle tijd om op eigen gelegenheid dit prachtige stadje te gaan verkennen en waar u in alle rust kunt rondwandelen. Tijdens een wandeling langs de bijzondere (houten-) architectuur, soms met mooie gevelornamenten, wordt u mee genomen in het verleden van het welvarende handelsstadje aan de voormalige Zuiderzee. Geniet van de rust om u heen terwijl u op een terrasje zit. Dan is het alweer tijd om Edam te verlaten, op het afgesproken tijdstip wordt u bij de touringcar verwacht. We verlaten Edam en rijden naar ons hotel in Bergen aan Zee. Kamerverdeling en diner.
Dag 2: Vandaag bezoeken we de Schoorlse duinen met de zonnetrein en Alkmaar. De Schoorlse Duinen, Nederlands breedste duingebied, met de hoogste duinen én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten. Staatsbosbeheer liet honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgen de vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen. De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. We maken met de zonnetrein een mooie tocht door de Hondsbossche en Schoorlse duinen. Lekker rustig wordt u door de zonnetrein vervoerd door deze prachtige rustgevende omgeving. De Zonnetrein wordt voortbewogen door een elektro trekker, die voor een deel zijn voeding krijgt van op het dak gemonteerde zonnecollectoren. Bij terugkomst staat er een heerlijke koffietafel klaar. Na de lunch wordt u naar het centrum van Alkmaar gebracht waar u deze gezellige plaats kunt gaan ontdekken. Een schitterende stad met veel historie en monumentale panden, u zal verbaasd zijn over de schoonheid van deze prachtstad. Na dit bezoek rijden we weer terug naar ons hotel.
Dag 3: Vandaag brengen we een bezoek aan Texel, het landschap op Texel is rijk en divers. Het heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Texel is een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Er broeden in het voorjaar, vooral in de duingebieden, ongeveer 80 verschillende vogelsoorten. Maar in totaal zijn ongeveer 300 soorten op Texel waargenomen. Natuurlijk zijn er ook leuke dorpjes zoals Den Hoorn, De Waal, Oosterend en Den Burg. We rijden rechtstreeks naar Den Helder waar we met de touringcar op de boot gaan. De overtocht duurt circa 20 minuten. Na de ontscheping rijden we door naar ons restaurant voor een heerlijke koffietafel. 's Middags maken we onder leiding van een lokale gids een mooie rondrit over het eiland. Met na afloop van de rondrit een stop in de gezellige stad Den Burg. Omstreeks 16.00 uur verlaten we Den Burg en rijden langs de Oostelijke kant met o.a. het plaatsje Oudeschildt terug naar de boot voor de overtocht. Op het vaste land aangekomen beginnen we aan de terugreis.
Dag 4: Na het ontbijt is het tijd voor “De Spannendste Tijdreis” Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijdt de stoomtram van dorp naar dorp over het platteland. Tussen Enkhuizen en Medemblik vaart het museumschip 'Friesland' over het IJsselmeer. Stap in voor de spannendste tijdreis door de Historische Driehoek. We rijden naar Hoorn. In Hoorn aangekomen stapt u in een authentieke stoomtram. Zittend op een bankje en genietend van het voorbij trekkende landschap, maakt u de ouderwetse stoomtreinrit. In Medemblik aangekomen stapt u over op een iets moderner en luxueuzer vervoermiddel. Het museumschip ’Friesland’ ligt voor u klaar voor een tocht over het IJsselmeer, langs de Friese westkust. Aan boord krijgt u een heerlijke Westfriese broodmaaltijd aangeboden. De boot legt aan in Enkhuizen. Hier hebt u vrije tijd om op eigen gelegenheid deze mooie stad te bezoeken. Enkhuizen wordt ook wel de haringstad genoemd vanwege de vroegere haringvangst. Het door grachten doorsneden stadje Enkhuizen ligt voor een groot deel binnen de goed intact gebleven 16e eeuwse omwalling.
Dag 5: Na het ontbijt verlaten we ons hotel. Ook vandaag maken we er weer een mooie dag van, onze reis gaat over de Hourribdijk naar Flevoland. De Houtribdijk is een waterkering in Nederland. De dijk (eigenlijk een dam) werd aangelegd tussen 1963 en 1976, en scheidt het IJsselmeer af van het Markermeer, dat ook wel het zuidelijke IJsselmeer wordt genoemd. De 26 kilometer lange dijk was bedoeld voor de inpoldering van het zuidelijk gedeelte van het IJsselmeer tot de Markerwaard, maar in 2003 is besloten deze polder definitief niet meer aan te leggen. Aansluitend rijden we naar Harderwijk waar we een ruime stop maken. Harderwijk is een Hanzestad en ligt aan de rand van de Veluwe en aan het Wolderwijd. De schilderachtige binnenstad is in 1969 tot beschermd stadsgezicht verklaard en telt een kleine honderd rijksmonumenten, waaronder de protestantse Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, de middeleeuwse ommuring met de Vischpoort en de Smeepoort, het vroegere stadhuis en het voormalige pesthuis. Voorts staan er diverse herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Op een afgesproken tijdstip gaat de reis verder naar ons restaurant. We besluiten de reis met een heerlijk afscheidsdiner, waarna u weer wordt teruggebracht naar uw opstapplaats.

Vertrekdatum: maandag 23 september

De reissom en staffelprijzen:
€ 583,00 p.p. bij minimaal 35 deelnemers
Toeslag 1 persoonskamer € 85,00 p.p. (Maximaal 14 kamers)

Bij de reissom is inbegrepen: De reis per luxe touringcar voorzien van bar, modern geluidssysteem met DVD, panoramacamera, toilet, en airco. Halfpension met uitgebreid ontbijtbuffet en 3-gangen diner. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad, toilet, telefoon, televisie, (gratis) Wi-Fi en kluisje. De excursies (inclusief de genoemde bijzonderheden en entrees):
Onderweg koffie/thee met gebak op dag 1, rit met Zonnetrein, lunch dag 2 en dag 3, overtocht naar Texel v.v., rondrit op Texel o.l.v. gids, de Stoomtreinrit, boottocht met Westfriese broodmaaltijd, het afscheidsdiner, alle taxen - calamiteitenfonds – reserveringskosten, de diensten van uw ervaren chauffeur/reisleider.

Niet bij de reissom inbegrepen:
annulerings- en/of reisverzekering (u dient zelf een annulerings- en/of reisverzekering te regelen). Persoonlijke uitgaven en niet genoemde maaltijden, dranken en eventuele niet genoemde entrees.

Voor informatie kunt u zich wenden tot:
Mevr. Gerdie van Daal, Telefoon 0499-373231 Email: gebruik deze link

 
 

Powered by iCagenda

KrantenjongenHet Laatste Nieuws 

KalenderblaadjeJaarkalender

IdeeenbusHebt u een goed idee?

Foto's van onze activiteiten
vindt u door te kiezen uit:
Evenementen of Reizen