PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Genealogie maandag

Foto: Wim Jellema

Bij het stijgen der jaren beginnen de vragen te komen.

  • Waar en wanneer is mijn vader geboren?
  • Waarom is mijn moeder zo jong overleden?
  • Had ik meer (half)broers en zusters?
  • Wanneer en hoe zijn oom en tante geëmigreerd?
  • Uit welke streek komen mijn grootouders?
  • Wie waren die mensen die vroeger steeds op verjaardagen bij oma en opa kwamen?

Zo kun je je talloze vragen stellen en geeft het niet kunnen beantwoorden een toenemend knagend gevoel. Of je bent gewoon nieuwsgierig wie je voorouders waren en hoe ver je kunt komen met je stamboom. Wellicht kom je nog een bekend persoon tegen, een adellijk persoon of zelfs een ridder.
Hoe pak je zoiets aan? Daarbij kunnen wij, de Genealogie Club in Best, je helpen.In twee groepen komen we eens per maand bijeen om te leren hoe en waar je de informatie kunt vinden die je nodig hebt voor het opzetten van je stamboom, hoe en waar je de gevonden informatie kunt bewaren en krijg je nuttige tips en ondersteuning bij het zoeken naar en opslaan van gegevens. Voor nieuwe leden betekent het veel instructies, voor de ervaren leden het (samen) zoeken naar de informatie. Instructies worden gegeven met behulp van een groot scherm, dat ook door de teamleden wordt gebruikt voor het tonen van hun (bijzonder) resultaten. Een computer is onontbeerlijk en het heeft zelfs de voorkeur dat je in staat bent een laptop of tablet met toegang tot internet mee te nemen naar de bijeenkomsten om te oefenen, je problemen of resultaten te tonen of zelfs te delen met de groep.

We gebruiken voornamelijk het Genealogieprogramma Aldfaer (dat gratis van Internet kan worden gedownload) maar desgewenst ook Geneanet of MyHeritage.

PVGE GenealogieWe kunnen elkaar daarbij helpen bij het gebruik van de software voor het zoeken naar voorouders, het opsporen van geboorte- en overlijdensakte, het bewaren van de verzamelde informatie. Ook kan een presentatie worden gehouden over een relevant onderwerp. Wanneer informatie nog niet via internet beschikbaar is kan een bezoek aan een (regionaal) archief soms uitkomst bieden. Wat je aan informatie verzameld kan dus bestaan uit gegevens van de voorouders (hoe heetten ze; uit welke familie kwamen ze, hou oud werden ze, hoeveel kinderen kregen ze, wat deden ze voor de kost en andere bijzonderheden) , foto’s en ook documenten.

Inschrijving in het doopregister van de Sint-Odulphusparochie in Best van Maria van Mierlo 1775

Enkele malen per jaar zal integraal voor beide teams een interessante lezing of excursie worden georganiseerd, uiteraard met genealogie als focus.

 

Een interessant artikel uit de Actief van oktober 2019 kunt u nalezen door te klikken op de volgende link.

 

U kunt zich aanmelden via het algemene formulier

De clubcontributie bedraagt slechts 5 euro per jaar

De groepen komen eenmaal in de maand bijeen in het Senioren Trefpunt aan de Nazarethstraat 144, ingang via Molenveste. Groep 1 iedere laatste donderdag in de maand, 's ochtends van 09.00 - 11.30 uur onder begeleiding van Cor de Groen, groep 2 iedere eerste maandag in de maand, 's middags van 13.30 - 16.00 uur onder begeleiding van Koos Mulder.

Wilt u meer informatie? Bel of mail dan met de clubcoaches:

J. Mulder 

Koos Mulder

tel. 06 39681065

contact via email

  Cor de Groen

  Cor de Groen

  tel. 0499 396608

  contact via email