PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

Dé oplossing om je woning veiliger en comfortabeler te maken.

 

Nu we als ouderen steeds langer in onze woningen blijven wonen, merken we ook de gevolgen daarvan. Er gebeuren veel meer ongevallen in huis, ook met dodelijke afloop. Elk jaar 10% meer. In 2016 waren er 2883 (!) doden door valpartijen te betreuren en 37.300 ziekenhuisopname. Veel daarvan had voorkomen kunnen worden als de bestaande woningen aangepast zouden zijn geweest: veiliger gemaakt.
Maar de vraag is: wie kan en gaat die woningaanpassingen betalen? De mensen hebben vaak het geld niet, de de banken zijn zeer terughoudend voor ouderen en de overheid vraagt middels de Wmo voor woningaanpas­singen een veel te hoge eigen bijdrage.
In 2016 lanceerde de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeentes) de zogenaamde Blijverslening voor mensen die hun huis willen aanpassen, maar helaas waren de voorwaarden te streng (BKR toets, inkomenstoets, etc).

En nu, in 2018, is er dan de Verzilverlening, opgezet door de SVN (Stimuleringsfonds Huisvesting Nederlandse gemeenten). Die ziet er gunstig uit. Op basis van de WOZ-waarde kan men tot 80% daarvan bijlenen om de woning aan te laten passen. Bovendien hoef je de maandelijkse rente niet te betalen, maar wordt die bij de lening bijgeschreven. Het bestaande inkomen blijft dus gewoon besteedbaar. De afsluit­kosten worden ook bij het te lenen bedrag geteld. Daarnaast is de hypotheekrente uitzonderlijk laag en staat voor 40 jaar vast. Voor eigen rekening komt alleen de hypotheekverhoging bij de notaris. Wat wil je nog meer?

Een voorbeeld: Je sluit een lening om de woning aan te passen voor een slaapkamer en inloopdouche beneden voor 20.000,- euro. De rente is nu 1,7% en de rente wordt bij de lening bijgeschreven dan is in dit geval na 40 jaar de schuld aangegroeid tot 39.253,- euro . Bij verkoop of bij het overlijden van de langst­levende wordt deze lening afgelost.
Meer informatie ook over de verzilverlening is te vinden op svn.nl/leningen/Huizen/Verzilverlening en aanvragen doe je bij de gemeente. De SeniorenRaadBest heeft bij de gemeente Best aangedrongen op deze vorm van financiering en we verwachten dat deze mogelijkheid op korte termijn wordt doorgevoerd in Best.

Leo van Zeeland,
woonconsulent Wonen op z’n Best.