PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

In deze rubriek vindt u berichten die niet vanuit een van onze activiteiten of het bestuur komen, m.a.w. berichten die niet van PGVE Best zijn, maar die we dermate belangrijk vinden dat we ze u niet willen onthouden.
Omdat het er langzamerhand steeds meer worden volgt hieronder eerst een overzicht met links naar de verschillende onderwerpen:

 

  De nieuwe Donorwet

Via de media hebt u vast gehoord over de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan.
Het onderwerp gaat ons allemaal aan, omdat we onze keuze over orgaan- en weefseldonatie moeten vastleggen. Daarom is het belangrijk dat u voldoende weet over de wet en de betekenis ervan voor u, en over orgaan- en weefseldonatie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft twee video’s gemaakt met informatie over de nieuwe donorwet en over orgaan- en weefseldonatie.

Video 1: De nieuwe donorwet, wat betekent dat voor u?
De eerste video laat zien wat de nieuwe Donorwet inhoudt en wat er is veranderd. De video gaat in op de keuzes die u kunt maken en hoe u deze vastlegt in het Donorregister.
https://vimeo.com/456488846
Video 2: Orgaan- en weefseldonatie, wat betekent dat?
De tweede video legt uit wat het betekent om na uw dood organen of weefsels te doneren. U ziet hoe de procedure verloopt en welke organen en weefsels u kunt doneren. En een ontvanger van een donorhart en een nabestaande van een donor doen hun verhaal.
https://vimeo.com/456489326
Hebt u nog geen keuze vastgelegd in het Donorregister? Dan ontvangt u tussen september 2020 en maart 2021 een brief van het ministerie van VWS met de oproep om uw keuze vast te leggen. We hopen dat u na het bekijken van de video’s voldoende geïnformeerd bent om een keuze te kunnen maken.

 Lezing en film: Het Groene Woud - 11 februari

 GroeneWoud

Een boeiende avond kunt u beleven op dinsdag 11 februari in Prinsenhof bij een lezing met film over Het Groene Woud, georganiseerd door IVN-Best en de erfgoedverening ‘Dye van Best’. Marco Renes, bevlogen verteller bij het Brabants Landschap, komt vertellen over de grote variatie in het landschap, de planten en dieren, het beheer, de historie en toekomstplannen van dit aan Best grenzende natuurgebied tussen Eindhoven, Tilburg en Breda. O.a. komt de biodiversiteit aan bod, de natuurbrug over de A2, die de Mortelen met de Scheken verbindt en hoe het gaat met de edelherten die 2 jaar geleden hier zijn uitgezet. Ook kunt u de natuurfilm bekijken van Mark Kapteijns, een talentvolle natuurfilmer, werkzaam in Het Groene Woud. Hij heeft de afgelopen jaren al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden. Deze lezing begint om 20.00 uur; de entree is gratis.

terug naar inhoudsopgave

 

 Open dag Natuurbrug over het spoor - 8 februari

Natuurbrug

In het verlengde van de natuurbrug over de A2 is er voor de dieren nu ook een natuurbrug over het spoor tussen Boxtel en Eindhoven. Het nieuwe ecoduct van zo’n 50 meter breed is zopas gereed gekomen en verbindt het natuurgebied de Mortelen met de Scheeken ten noorden van De Vleut. Naar verwachting zullen vooral edelherten het ecoduct gaan gebruiken, maar ook reeën, dassen, salamanders, hazelwormen en hagedissen.

Voor het ecoduct in gebruik genomen gaat worden mogen mensen eenmalig boven op de natuurbrug een kijkje nemen, Daarna is de brug het alleenrijk voor de dieren. Brabants Landschap organiseert samen met ProRail een open dag op zaterdag 8 februari 2020, van 11.00 tot 17.00 uur. Iedereen die wil, kan een kijkje komen nemen! Het is midden in de natuur, dus kom op de fiets, of parkeer uw auto bij de toekomstige Natuurpoort in De Vleut; vandaaruit gaat er een pendelbus. Voor meer informatie: www,brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/open-dagnatuurbrug-de-mortelen-2

terug naar inhoudsopgave

 

  Opa's en Oma's gezocht

Op het het Heerbeeckcollege gaat in februari 2020 voor de vijfde achtereenvolgende keer de voorstelling ‘Beste opa’s & oma’s’ gespeeld worden, een voorstelling van leerlingen van het Heerbeeckcollege samen met hun opa‘s en oma’s. Elk jaar weer aangrijpend en ontroerend. Het toneelstuk is elk jaar weer anders: Op de repetities komt het toneelstuk door eigen inbreng tot stand. Dit jaar zal in de voorstelling aandacht geschonken worden aan ‘75 jaar vrijheid, vrijheid toen en nu'. Ook gaat men in zee met filmopnames in combinatie met theater. Het belooft een prachtige voorstelling te worden.

Om dit te kunnen verwezenlijken is men op zoek naar (leen)opa’s en oma’s of ouderen die mooie verhalen hebben over de oorlog en de bevrijding en die het leuk zouden vinden om eens op de planken te staan. Acteerervaring is niet nodig. Zin om te spelen wel!
Repetities zijn elke dinsdagmiddag, 15.00u – 16.45u vanaf 12 november op het Heerbeeckcollege in Best. Er wordt niet gerepteerd in de schoolvakanties. De voorstellingsdagen zijn op 19 en 20 februari 2020 in Best.

Hebt u zin om, onder leiding van regisseur Michèle Rijzewijk, samen met enthousiaste leerlingen van het Heerbeeck College een hele mooie en ontroerende voorstelling te spelen? En bent u op bovenstaande momenten beschikbaar? Stuur dan een mail met uw gegevens naar Annabelle Morvan (Docent theater Heerbeeck College): a.morvan@heerbeeck.nl

terug naar inhoudsopgave

   Zelstandig ouder worden

De jaarlijkse Zorgdag van OVO vindt dit jaar plaats op: WOENSDAG 23 OKTOBER 2019

Locatie: gebouw van de RABO-bank, Adres: Fellenoord 17 te Eindhoven

Vanaf 10.30 uur is de zaal open en staat de koffie/thee klaar. Na de opening om 11.00 uur door Theo van Stiphout, onze voorzitter, worden er vervolgens korte sessies gehouden rond het thema 'Zelfstandig ouder worden'.
De sessies duren elk 30 tot 45 minuten. Uiteraard is er ook een lekkere lunch en in de middag komt er een muzikaal intermezzo. Om ongeveer 15.30 uur sluiten we af.

Bij het aanmelden vragen wij u om 3 sessies te kiezen waaraan u wilt deelnemen

Er kan gekozen worden uit sessies over de volgende onderwerpen:

  1. De overwaarde van uw huis: u heeft overwaarde in uw huis, maar zou liever geld voor andere zaken beschikbaar hebben. Wat kan de bank voor u doen (verzorgd door RABO).
  2. Bancaire volmacht en levenstestament: ook hier kan de bank een rol spelen, maar wat is in uw geval verstandig (RABO).
  3. Veilig bankieren: hoe kunt u veilig uw bankzaken afhandelen (RABO).
  4. Woonzorgvormen: als zelfstandig wonen niet meer vanzelfsprekend is. Wat dan? (WoonincPlusVitalis).
  5. Zelfstandige woonvormen: welke woonvormen zijn er voor senioren (WoonincPlusVitalis).
  6. Gemeentelijk minimabeleid: als u financieel niet rond kunt komen zijn er vaak gemeentelijke voorzieningen om u te helpen, zodat u mee kunt doen aan de samenleving (Sociale Raadslieden Werk).
  7. Individuele hulpverlening OVO: wat doet OVO op dit vlak. Er zal speciaal aandacht zijn voor de ontwikkelingen rond de WMO (OVO).

Voor meer informatie en inschrijving (uiterlijk 18 oktober), zie Contact op de website van de OVO

terug naar inhoudsopgave

   Narrekap speelt: Brug naar de Toekomst

Het wordt een van de hoogtepunten, zo niet hét hoogtepunt, van de viering 200 jaar Best, de opvoering van het historische stuk “Brug naar de toekomst” door toneelvereniging De Narrekap. Zes keer spelen ze het en je moet er heel snel bij zijn, wil je nog een kaartje bemachtigen.

Scene 1: Verliefd lopen ze daar, hand in hand, Agnes en Wim, ergens in het land. “Kom. Wim, we moeten vlug de trein halen naar Best!” .“Niks mee te maken, Agnes. Ik wil voor jou mooie schoenen kopen. Voor op de bruiloft!” en opgewonden trekt hij haar een schoenenwinkel binnen. Dramatisch wordt het als daar plotseling iemand verschijnt die …………...

Dit is één van de vele scenes, die de Narrekappers nu aan het repeteren zijn in ‘t Tejaterke. Vol overgave doen ze dat.. Want het stuk “Brug naar de toekomst” ter gelegenheid van ‘200 jaar Best’ moet voor het publiek een echte belevenis worden. Het is al bijzonder dat het stuk opgevoerd gaat worden in een authentieke hal van de Batafabriek. Nog bijzonderder voor een amateurtoneelstuk is dat er vier keer een heel ander decor, een heel ander stukje Best, zal opdoemen. Als toeschouwer waan je je in de fabriek, in de wijk, langs het kanaal én – hoe kan het anders – op de Bestse kermis. Een ware uitdaging voor de decorbouwers.

Scene 2: “Beste Bestenaren, we schrijven vandaag 6 december 1947 en vandaag schrijft ons dorp geschie­denis. Met een enorme gezamenlijke inspanning, met vereende krachten vieren we vandaag de grote stap voorwaarts die ons prachtige dorp zet".

Een daverende openingszin is het, zwanger van wat komen gaat. Je proeft al dat er bijzondere dingen in het verschiet liggen. Het stuk ademt een en al historie van Best. Historie van de Batafabrieken en ook van het dorp Best zelf. Het gaat over de mannen en vrouwen die bij de Bata werken, over het aparte leven in het vooruitstrevende Batadorp, over de moderne voorzieningen en regels die Thomas Bata er introduceerde (vijfdaagse werkweek!, niet roken!). Over de totstandkoming van de brug over het kanaal, en over de opmerkelijke rollen van de ambtsdra­gers, directeur Nossek, de hoofdonderwijzer, burge­meester Notermans, pastoor Duffaus e.a.. Allerlei verwikkelingen spelen er, waarvoor er heel wat materiaal is aangedragen in gesprekken met oud-werknemers, in de oude Bata-koeriers en in het Bata-archief..

En om het nog aantrekkelijker te maken voor de toeschouwer loopt door heel het stuk ook het romantsch/realistische verhaal van een jonge Bestse vrouw en drie jongemannen die ieder een oogje op haar hebben, met allerlei verwachte en onverwachte verwikkelingen als gevolg. Een liefdesverhaal om van te smullen.

Voorbereidingen in volle gang.
De regie is in handen van Eef Goudsmits en Sonja Hoedeman. Zij zorgen ervoor dat de toeschouwers op het puntje van hun stoel gaan zitten. Productieleider Dennis van Eck is het, die momenteel alle voorbereidingen goed in de gaten houdt, want iedereen bij de Narrekap is druk bezig in allerlei werkgroepen: met de repetities, de decorbouw, de voorzieningen in de Batafabriek, het maken van de kostuums, Zo telt het stuk 37 rollen, die gespeeld worden door 20 spelers. Bovendien wordt iedereen ouder, ver­andert de mode en ook de jaargetijden. Daardoor zullen er 6 tot 8 kleding­wisse­lingen per persoon zijn. Ook let Dennis op de kaartverkoop, de bouw van tribunes, het licht en de publiciteit, zorgen voor affiches en borden langs de wegen in Best en de parkeer­voor­zieningen bij de fabriek.

De kaartverkoop voor ‘Brug naar de toekomst’ loopt inmiddels zeer voortvarend. Dus als u een van de voorstellingen op 20, 21, 22, 27, 28 of 29 september wilt meebeleven, moet u er snel bij zijn. De kaartjes kosten 15 euro en zijn elektronisch te bestellen via www.narrekap.nl of per telefoon via 06-23453922, Als je je een Bestenaar voelt, dan móét je ‘Brug naar de toekomst’ gezien hebben.

terug naar inhoudsopgave

  Oefenochtend Cesartherapie

Vorig jaar kwam er veel respons van PVGE- en KBO-leden op de uitnodiging om de mooie behandel- en oefenruimte van Oefentherapie Cesar Best in Cultuurspoor eens te bezoeken. Dit jaar is er weer een open ochtend: op zaterdag 7 september van 11- 13 uur. In deze praktijk van Marion Vermeer kunt u terecht voor individuele therapie bij bijv. pijnklachten t.g.v. artrose, maar ook rug- en nekklachten, of moeite met slapen en ontspannen. Ook Margo Melchers is deze dag aanwezig, zij is gespecialiseerd is in de behandeling van ouderen. Bij haar kunt op deze open dag uw spierkracht, balans, souplesse en looppatroon laten testen.

Verder kunt informatie krijgen over de groepslessen “Vitaal en fit”, van 60 minuten voor de fitte senior, en groepslessen “Soepel en in Balans”, van 30 minuten voor senioren die goed op de been willen blijven.

De oefentherapeuten van Cesar Best zijn gespecialiseerd in het werken met senioren, valpreventie en de behandeling van artrose. U kunt er met al uw klachten en vragen terecht betreffende gezonde lichaamsbeweging en/of pijnklachten bij het bewegen.

Het is in de Cultuurbank, Raadhuisplein 30 C, 1e etage. Er is een lift aanwezig. Noteer het vast in uw agenda: 7 september, 11-13 uur. Mocht deze dag u niet uitkomen? Bel dan voor een persoonlijke afspraak, tel. 0499-396979 of kijk op www.oefentherapiecesarbest.nl.

terug naar inhoudsopgave

  Nieuwe website Academie Zorgbelang

Academie Zorgbelang heeft sinds kort een gloednieuwe eigen website: academie.zorgbelang-brabant.nl.
Hier kun je je inschrijven voor trainingen en workshops. Op de website vind je het complete aanbod: mooi en gevarieerd voor een uitgebreide doelgroep, nieuwe trainers, coaching na het volgen van een training en natuurlijk maatwerk. Ook kun je alvast
online aangeven of je interesse hebt voor een specifieke training of workshop. Op het moment dat er voldoende belangstelling is plannen wij een datum waarop de training gevolgd kan worden.

De eerstvolgende trainingen en workshops die worden gegeven zijn:

* Laaggeletterdheid, hoe herken je dat? - 28 augustus
* In beweging met de participatiewet - 29 augustus
* ‘Geen gebakken lucht’ - 29 augustus
* Krachtig pitchen - 4 september
* Ouderenmishandeling: je ziet het pas als je het gelooft - 5 september

Meer informatie over de trainingen en workshops vind je onder het kopje actueel aanbod op de website.

terug naar inhoudsopgave

  Stoelyoga, een nieuwe vorm van bewegen

Half april is een activiteit Stoelyoga gestart die misschien voor u interessant is. Het is een nieuwe vorm van bewegen, geschikt voor mensen die interesse hebben in yoga, maar dat fysiek niet meer kunnen. De foto geeft een indruk van wat stoelyoga is; beelden zeggen vaak meer dan woorden. Er is inmiddels een enthousiast clubje van 8 deelnemers, die het heerlijk vinden om wat beweging te hebben. Zoals de dames vertelden: op de grond gaan liggen lukt nog wel maar weer opstaan is een ander verhaal. De stoelyogalessen zijn toegankelijk voor mannen en vrouwen en zijn niet moeilijk, ook als u nog nooit aan yoga gedaan hebt. Vanwege het enthousiasme is er afgesproken dat de lessen zeker tot de zomervakantie blijven aangeboden.
De lessen worden gegeven in het gezondheidscentrum De Ronde aan de Ronde 12-14 in Best. De lestijd is dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur.
De lessen kosten €4,50 per les.
Mocht u denken dit lijkt me wat, dan kunt u een gratis les meedoen op dinsdagmiddag, Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden. Mocht u na die les besluiten om hiermee door te gaan dan kunt u zich aanmelden bij Charlotte, die de lessen verzorgt of via hetty@home.nl of telefonisch 06-15284072 (graag de voicemail inspreken als er niet wordt opgenomen; u wordt dan teruggebeld).

terug naar inhoudsopgave

   Lang en veilig thuis blijven wonen

Tijdens de lezing van de seniorenraad van 3 april j.l. is een boekje met tip uitgedeeld aan de aanwezigen. Kon u niet aanwezig zijn en bent u toch geïnteresseerd, dan kunt u het boekje hier als pdf vinden.

terug naar inhoudsopgave

   Groencursus IVN

Wilt u de natuur in en rondom Best eens beter leren kennen? Meer gaan zien in de bossen, de heidegebieden, in en rond de vennen en beken, en op het boerenplatteland? De verschillende gezichten van de natuur dicht bij huis? Dan is de Groencursus ‘De 4 Seizoenen’ van IVN Best een echte aanrader.
Het werkt als volgt. De cursus van één jaar bestaat uit 4 blokken: ieder seizoen volg je 3 lesavonden en loop je 2 excursies door de natuur in en rondom Best. Op de lesavonden wordt steeds een geïllustreerde inleiding gegeven en een aantal kleine, praktische opdrachten, die de basis vormen voor de excursies die erop volgen. Je leert zo over een jaar verspreid 8 verschillende natuurgebieden in en om Best goed kennen en zult er tal van nieuwe ontdekkingen doen.
De lessen zijn op de donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in ‘t Tejaterke. De excursie zaterdagsmorgens van 9.30 tot 12.00 uur. Het maximal aantal deelnemers in elk seizoen is 30. De kosten bedragen: €30,00 per seizoen; bent u al IVN-lid dan is het €15,00.
De komende herfstcursus start op 12 september en de wintercursus op 14 november. Inschrijven doe je via de website van IVN Best. Daar vind je ook nog andere speciale cursussen en diverse groepswandeltochten in Best en omgeving.e heer Ubachs, burgemeester van Best zal de avond openen.

terug naar inhoudsopgave

   Wegwijzer Mantelzorgers in Best en omgeving

Bent u mantelzorger voor uw naaste, maar hebt u nog niet eerder een beroep hoeven te doen op informele -en/of formele zorg voor mensen in uw situatie? Weet dan dat er onlangs een ‘Wegwijzer Mantelzorg Best en omgeving’ is uitgebracht door WBO, verkrijgbaar aan de balie van Bestwijzer. U vindt daarin allerlei mogelijkheden om als mantelzorger ondersteund en ontlast te worden. Denk aan de Vrijwillige Thuiszorg, Vervangende zorg, Dagbesteding, Zorg-boederijen en logeren in een zorghotel, de Mezzo Mantelzorglijn, telefonische hulpdienst Sensoor, mantelzorgondersteuning bij psychische problemen en bij mensen met dementie. Ook zijn er zelfhulpgroepen, maaltijdenservice, klushulp en andere diensten om u werk uit handen te nemen. In Best verzorgt WBO in opdracht van de gemeente de voorlichting aan mantelzorgers en bemiddeling bij mantelzorgondersteuning.
U kunt aankloppen bij het WBO steunpunt mantelzorg in Bestwijzer, bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 – 12.30 uur. Meld u aan de balie van Bestwijzer of bel 0499-770110. Men heeft daar een luisterend oor voor uw zorgen. In een persoonlijk gesprek komt u te weten wat de risico’s zijn voor overbelasting en hoe uw zorgen vertaald kunnen worden naar passende oplossingen, zo nodig middels vrijwilligershulp of professionele hulp.

terug naar inhoudsopgave

Algemene Hulp Dienst Best

De Algemene Hulpdienst Best, is een vrijwilligersorganisatie, met zo'n 50 vrijwilligers, die hulp biedt aan mensen met een lichamelijk- en/of sociale beperking en ook aan hen die zelf niet in staat zijn auto te rijden.
Wat telt is dat u de hulp niet altijd kunt krijgen van familie, buren of kennissen. Als u die hulp wel kunt krijgen, maar dat voor u te duur is, ook dan kunt u bij ons aankloppen.

zie verder Algemene Hulpdienst Best 

terug naar inhoudsopgave