PVGE
PVGE

PVGE Best

Samen actief, samen sterk

In deze rubriek vindt u berichten die niet vanuit een van onze activiteiten of het bestuur komen, m.a.w. berichten die niet van PGVE Best zijn, maar die we dermate belangrijk vinden dat we ze u niet willen onthouden.
Omdat het er langzamerhand steeds meer worden volgt hieronder eerst een overzicht met links naar de verschillende onderwerpen:

  Nieuwe website Academie Zorgbelang

Academie Zorgbelang heeft sinds kort een gloednieuwe eigen website: academie.zorgbelang-brabant.nl.
Hier kun je je inschrijven voor trainingen en workshops. Op de website vind je het complete aanbod: mooi en gevarieerd voor een uitgebreide doelgroep, nieuwe trainers, coaching na het volgen van een training en natuurlijk maatwerk. Ook kun je alvast
online aangeven of je interesse hebt voor een specifieke training of workshop. Op het moment dat er voldoende belangstelling is plannen wij een datum waarop de training gevolgd kan worden.

De eerstvolgende trainingen en workshops die worden gegeven zijn:

* Laaggeletterdheid, hoe herken je dat? - 28 augustus
* In beweging met de participatiewet - 29 augustus
* ‘Geen gebakken lucht’ - 29 augustus
* Krachtig pitchen - 4 september
* Ouderenmishandeling: je ziet het pas als je het gelooft - 5 september

Meer informatie over de trainingen en workshops vind je onder het kopje actueel aanbod op de website.

terug naar inhoudsopgave

   29 en 30 juni DAF-weekeind in America en Griendtsveen

Wegens het 800-jarig bestaan van de gemeente Horst aan de Maas zal komend weekeind extra aandacht besteed worden aan de oprichters van DAF: Huub en WIm van Doorne, die allebei in Horst zijn geboren. Meer informatie hierover en meer weetjes betreffende het DAF-museum vindt u in deze nieuwsbrief van het DAF-museum.

terug naar inhoudsopgave

  Stoelyoga, een nieuwe vorm van bewegen

Half april is een activiteit Stoelyoga gestart die misschien voor u interessant is. Het is een nieuwe vorm van bewegen, geschikt voor mensen die interesse hebben in yoga, maar dat fysiek niet meer kunnen. De foto geeft een indruk van wat stoelyoga is; beelden zeggen vaak meer dan woorden. Er is inmiddels een enthousiast clubje van 8 deelnemers, die het heerlijk vinden om wat beweging te hebben. Zoals de dames vertelden: op de grond gaan liggen lukt nog wel maar weer opstaan is een ander verhaal. De stoelyogalessen zijn toegankelijk voor mannen en vrouwen en zijn niet moeilijk, ook als u nog nooit aan yoga gedaan hebt. Vanwege het enthousiasme is er afgesproken dat de lessen zeker tot de zomervakantie blijven aangeboden.
De lessen worden gegeven in het gezondheidscentrum De Ronde aan de Ronde 12-14 in Best. De lestijd is dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur.
De lessen kosten €4,50 per les.
Mocht u denken dit lijkt me wat, dan kunt u een gratis les meedoen op dinsdagmiddag, Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden. Mocht u na die les besluiten om hiermee door te gaan dan kunt u zich aanmelden bij Charlotte, die de lessen verzorgt of via hetty@home.nl of telefonisch 06-15284072 (graag de voicemail inspreken als er niet wordt opgenomen; u wordt dan teruggebeld).

terug naar inhoudsopgave

  Openluchtconcert Dorpsplein 11 juli

Op donderdagavond 11 juli kunt u op het Dorpsplein komen luisteren naar een bijzonder openluchtconcert. Stichting Muzikale Oktober Best heeft namelijk het Russische jeugd-kamerorkest Vasiliev Ostrov uit Sint Petersburg weten te strikken voor een optreden in Best. Vasilev Ostrov staat bekend als een van de beste Russische jeugdorkesten en ze spelen op hoog niveau. Dat hebben de jonge muzikanten weten te bereiken dankzij techniek en virtuositeit. Ze hebben prijzen gewonnen op internationale concoursen en excelleerden op Russische en Europese muziekfestivals.
Tijdens het openluchtconcert zullen ze licht klassieke werken spelen van o.a. Bach, Mozart, Tsjaikovski en Grieg. Het begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk, maar let op: het aantal zitplaatsen is beperkt.
Mochten de weersomstandigheden te slecht zijn voor een openluchtconcert, dan zal worden uitgeweken naar een zaal in het Gemeentehuis.

terug naar inhoudsopgave

   Lang en veilig thuis blijven wonen

Tijdens de lezing van de seniorenraad van 3 april j.l. is een boekje met tip uitgedeeld aan de aanwezigen. Kon u niet aanwezig zijn en bent u toch geïnteresseerd, dan kunt u het boekje hier als pdf vinden.

terug naar inhoudsopgave

   Groencursus IVN

Wilt u de natuur in en rondom Best eens beter leren kennen? Meer gaan zien in de bossen, de heidegebieden, in en rond de vennen en beken, en op het boerenplatteland? De verschillende gezichten van de natuur dicht bij huis? Dan is de Groencursus ‘De 4 Seizoenen’ van IVN Best een echte aanrader.
Het werkt als volgt. De cursus van één jaar bestaat uit 4 blokken: ieder seizoen volg je 3 lesavonden en loop je 2 excursies door de natuur in en rondom Best. Op de lesavonden wordt steeds een geïllustreerde inleiding gegeven en een aantal kleine, praktische opdrachten, die de basis vormen voor de excursies die erop volgen. Je leert zo over een jaar verspreid 8 verschillende natuurgebieden in en om Best goed kennen en zult er tal van nieuwe ontdekkingen doen.
De lessen zijn op de donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in ‘t Tejaterke. De excursie zaterdagsmorgens van 9.30 tot 12.00 uur. Het maximal aantal deelnemers in elk seizoen is 30. De kosten bedragen: €30,00 per seizoen; bent u al IVN-lid dan is het €15,00.
De komende zomercursus start op donderdag 23 mei, de herfstcursus op 12 september en de wintercursus op 14 november. Inschrijven doe je via de website van IVN Best. Daar vind je ook nog andere speciale cursussen en diverse groepswandeltochten in Best en omgeving.e heer Ubachs, burgemeester van Best zal de avond openen.

terug naar inhoudsopgave

   Riksja en duofietsseizoen weer geopend

Het is weer lente, en dus op vele dagen mooi weer voor het maken van een tochtje door Best en zijn natuurrijke omgeving op de duofiets of riksja. Zo’n tochtje is er speciaal voor mensen die niet meer op eigen fiets de omgeving kunnen verkennen. Op de riksja zit je prinsheerlijk met z’n tweeën op een voorbank. (met zachte vering en een gordel) en kun je samen genieten van alles om je heen.
De tocht op de riksja en duofiets begint vanaf je eigen huis, waar je wordt opgehaald. Je kunt kiezen uit verschillende routes, bijvoorbeeld door de natuur van de Mortelen met herberg De Schutskuil als bestemming, waar je koffie/thee gaat drinken met iets lekkers. Onderweg rij je over bospaden en rustige wegen langs boerderijen, koeien en lama’s. Een andere geliefde bestemming is de Heilige Eik, waar je een kaars je kunt opsteken in de O.L.V.kapel en verder door kunt fietsen naar de Spoordonkse watermolen. Heel mooi is ook een tochtje naar kasteel Henckenshage in Sint Oedenrode.
Meld je voor een tocht een dag of meer van tevoren aan bij Archipel Nazareth (0499-362601) of bij de riksjef Henri Berende (06-24674732).
Een tocht kost € 7,50, hoe ver en hoe lang het ook mag duren.

terug naar inhoudsopgave

   Blazerklas voor (volwassen) beginners

Ben je net met pensioen of op weg daar naartoe, en heb je altijd wel al een instrument willen bespelen? En heb je er nu tijd voor en zin in? Dan heeft de plaatselijke harmonie St.Caecilia iets moois voor je in de aanbieding: een Blazersklas voor volwassen beginners.
Het is dus niet bedoeld voor de jeugd maar speciaal voor volwassenen. Ook senioren zijn zeer welkom. Je hoeft zelf nog geen instrument te hebben, want daar zorgt de harmonie voor. Je leert het notenschrift kennen en het instrument bespelen. Dat kan een klarinet, saxofoon, trompet, hoorn,
trombone, tuba of dwarsfluit zijn. Verder verplicht het tot niets. De cursus bestaat uit 10 repetitieavonden op de maandagavond van een uur: van 20.45 tot 21.45 uur. Het is
in de basisschool aan de L.Jansenstraat 5, tegenover de Aldi.
De 10 lessen kosten samen € 100 (inclusief instrument in bruikleen en een cursusboek) .Je kunt je aanmelden voor de Blazersklas voor volwassenen via de website: www.caeciliabest.nl > orkesten > blazersklas voor volwassenen.
Ben er snel bij, want de cursus start in april.

terug naar inhoudsopgave

   Wegwijzer Mantelzorgers in Best en omgeving

Bent u mantelzorger voor uw naaste, maar hebt u nog niet eerder een beroep hoeven te doen op informele -en/of formele zorg voor mensen in uw situatie? Weet dan dat er onlangs een ‘Wegwijzer Mantelzorg Best en omgeving’ is uitgebracht door WBO, verkrijgbaar aan de balie van Bestwijzer. U vindt daarin allerlei mogelijkheden om als mantelzorger ondersteund en ontlast te worden. Denk aan de Vrijwillige Thuiszorg, Vervangende zorg, Dagbesteding, Zorg-boederijen en logeren in een zorghotel, de Mezzo Mantelzorglijn, telefonische hulpdienst Sensoor, mantelzorgondersteuning bij psychische problemen en bij mensen met dementie. Ook zijn er zelfhulpgroepen, maaltijdenservice, klushulp en andere diensten om u werk uit handen te nemen. In Best verzorgt WBO in opdracht van de gemeente de voorlichting aan mantelzorgers en bemiddeling bij mantelzorgondersteuning.
U kunt aankloppen bij het WBO steunpunt mantelzorg in Bestwijzer, bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.30 – 12.30 uur. Meld u aan de balie van Bestwijzer of bel 0499-770110. Men heeft daar een luisterend oor voor uw zorgen. In een persoonlijk gesprek komt u te weten wat de risico’s zijn voor overbelasting en hoe uw zorgen vertaald kunnen worden naar passende oplossingen, zo nodig middels vrijwilligershulp of professionele hulp.

terug naar inhoudsopgave

Algemene Hulp Dienst Best

De Algemene Hulpdienst Best, is een vrijwilligersorganisatie, met zo'n 50 vrijwilligers, die hulp biedt aan mensen met een lichamelijk- en/of sociale beperking en ook aan hen die zelf niet in staat zijn auto te rijden.
Wat telt is dat u de hulp niet altijd kunt krijgen van familie, buren of kennissen. Als u die hulp wel kunt krijgen, maar dat voor u te duur is, ook dan kunt u bij ons aankloppen.

zie verder Algemene Hulpdienst Best 

terug naar inhoudsopgave